Cum pot fi convinși oamenii să poarte măști de protecție. Sfaturile unui negociator de ostatici al FBI

Cum pot fi convinși oamenii să poarte măști de protecție. Sfaturile unui negociator de ostatici al FBI
Un expert FBI spune cum pot fi convinși oamenii să poate măști de protecție (FOTO: ilustrativ)
Publicat: 23/07/2020, 17:56
Actualizat: 23/07/2020, 17:57

În plină de pandemie de coronavirus, când numărul infectărilor este în creștere accentuată, dar și cu mulți coronasceptici, se naște întrebarea…. cum poți convinge oamenii să poarte măștile de protecție, pentru protecția lor și a celor din jur?

Publicația americană San Francisco Chronicle a apelat la Gary Noesner, un expert în tehnici de persuasiune, fost șef al departamentului de negociere în situații de criză din cadrul FBI, pentru a afla cum ar putea fi posibil acest lucru.

Noesner a explicat că primul lucru care trebuie avut în vedere este controlul tonului cu care te adresezi unei persoane pe care vrei s-o convingi de un anumit lucru.

”Dacă ai o tonalitate ridicată sau abordezi persoana respectivă cu un ton critic, cel vizat va intra imediat în defensivă. Se va simți obligat să-și apere libertatea de a face ceea ce vrea. Prin urmare, orice abordare de genul acesta va eșua”, a explicat fostul șef FBI.

Autorul articolului din San Francisco Chronicle, citat de Libertatea, a remarcat că ”primul lucru pe care îl observi atunci când discuți cu Noesner este tonul lui liniștitor”. Frazele pe care le rostește ”sună ca valurile mării, tonul se ridică ușor când pune întrebări, după care coboară imediat”.

”Poți spune «Scuzați-mă, aș putea să vorbesc cu dumneavoastră o secundă? Am observat că nu purtați mască și știu că este o alegere personală și o alegere pe care trebuie să o faceți. Dar e posibil ca eu să am o vulnerabilitate medicală. Sau fiul meu. Sau fiica mea. Dacă nu o faceți pentru dumneavoastră, atunci faceți-o pentru ca oamenii ceilalți să se simtă mai în siguranță»”, a mai explicat specialistul FBI.

Gary Noesner a mai spus că utilizarea explicațiilor științifice, apelul la consecințele nerespectării legii sau la exemplele din politică nu vor avea rezultatul dorit, fiind indicat un apel personal, pentru că persoana abordată ar putea reacționa mult mai bine.

Expertul FBI a subliniat că ”în loc să dai vina pe cel fără mască, aruncă problema pe tine. Fii deschis, expune-ți vulnerabilitatea și recunoaște că ești îngrijorat, deoarece sunt lucruri pe care nu le cunoști despre acest virus și asta te sperie”.

O altă strategie eficientă este aceea de a-ți arăta interesul în a înțelege și punctul de vedere al persoanei care refuză să poarte mască, mai spune expertul.

”În special oamenii care sunt supărați, care consideră că nu sunt ascultați, înțeleși sau apreciați refuză să poarte mască. Dacă le dai ocazia să se exprime, i-ai putea câștiga de partea ta”, a mai spus negociatorul FBI.

Astfel de persoane e puțin probabil să reacționeze agresiv când le abordezi, pentru că ”este greu să te cerți cu cineva care îți solicită într-un mod sincer, autentic, să-i împărtășești gândurile tale despre o anumită problemă”,  a mai afirmat expertul.

Ludovic Orban spune că e dificilă impunerea portului măștii în aer liber: „Ce ar fi fost dacă impuneam ca cei care merg la plajă să stea cu masca, să intre în apă cu mască? Sunt nişte limite!”

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că este dificilă impunerea purtării măştii peste tot în aer liber, în special în perioada verii, iar cel mai mare risc de transmitere a coronavirusului apare în spaţii închise. Şeful Guvernului a mai spus că nu își imaginează cum ar fi fost ca turiştii care merg la plajă sau care intră în apă să poarte obligatoriu mască şi a precizat că există totuşi nişte limite.

„Riscul cel mai mare de transmitere a virusului este în spaţii închise. În aer liber există riscul numai dacă e contact la o distanţă mică, timp de 15 minute şi aruncarea cu lichide de contact. Impunerea portului măştii peste tot în aer liber e foarte dificilă, cu atât mai mult cu cât suntem vara. Ce ar fi fost dacă impuneam ca toţi cei care merg la plajă să stea cu masca, să intre în apă cu mască? Haideţi că sunt nişte limite. Purtatul măştii, în cazul în care ambele persoane poartă mască, probabilitatea de transmitere a virusului e aproape egală cu zero”, a declarat Ludovic Orban, în timpul unei vizite de lucru la Șantierul Naval Constanţa.

Acesta a comentat şi măsurile pentru limitarea răspândirii COVID, precizând că nu vrea să se ajungă la noi restricţii sau vreo măsură care să afecteze viaţa oamenilor şi care să aibă efecte negative asupra economie.

Numărul noilor cazuri cu coronavirus crește în continuare. România a raportat în ultimele 24 de ore 1.112 de noi cazuri de infecție cu coronavirus

România a raportat în ultimele 24 de ore,  1.112 de noi cazuri de infecție cu coronavirus, din 20.085 de teste, un nou record. Din 20.085 de teste efectuate in ultimele 24 de ore, 8.107 au fost realizate  la cerere.

La ATI sunt internați 285 de pacienți. In ultimele 24 de ore au fost înregistrate 25 de decese, toate decesele prezentând comorbidități. La nivel național, au fost prelucrate 1.030.692 de teste.

Până astăzi, 23 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 41.275 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 24.862 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.787 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.112 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

România a raportat în perioada 21-22 iulie, 1.030 de cazuri noi de infecție cu coronavirus din 24.877 de teste noi, un record în această privință.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum încearcă Japonia, China și Coreea de Sud să-l lase pe Kim Jong Un fără...
INCREDIBIL! Belodedici a fost reținut de poliție, după niște evenimente ca în filme
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tarom oferă bilete de avion gratuite pentru copii
„Familia secolului!” Emil Rengle și iubitul lui se țin de cuvânt și s-au pus pe...
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Cele mai căutate apartamente de către românii care vor să-și cumpere o locuință. Schimbări pe...
"L-aş omorî!" Mărturiile pline de durere ale părinților criminalului Mariei, fetița de 8 ani găsită...
Un american venit în vizită în Brașov a fost uimit de prețul căpșunilor din piață:...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Descoperire MAJORĂ! Cei care fumează CANABIS sunt de 2 ori mai...
Traian Băsescu a anunțat în direct la TV. DECIZIE înainte de alegeri
Emil Rengle și iubitul, pas important în relație. Cei doi vor să devină părinți
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Miodrag Belodedici a rămas fără permis, după ce a fost prins băut la volan, în...
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Oamenii care locuiesc în apropiere de spații verzi au un psihic mai sănătos
×